Θεματικό Συνέδριο “Ευρυζωνικότητα, Υποδομές και Υπηρεσίες”

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ
ΣΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ»

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση. Η μετάβαση όμως της χώρας μας προς το ψηφιακό μέλλον είναι προδιαγεγραμμένη και το ενδεχόμενο της οπισθοδρόμησης έχει πλέον εκλείψει.

Με το σκεπτικό αυτό, σας καλωσορίζω στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ «ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», το 2ο κατά σειρά, μετά από εκείνο του Ηρακλείου -τον Μάιο του 2006.

Η διοργάνωση τέτοιων ειδικών θεματικών συνεδρίων από την ΚΕΔΚΕ για τις νέες τεχνολογίες σημαίνει κυρίως δύο πράγματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρώτον ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το εύρος των προκλήσεων που θέτουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και των συνεπειών που αυτές έχουν για την συνολική ανάπτυξη της χώρας.

Δεύτερον ότι δηλώνει παρούσα και πρωτοστατεί στην ταχύτατη υλοποίηση και διασπορά τους σε κάθε Δήμο σε κάθε Κοινότητα, παντού !

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά σημαντική, κρίσιμη όπως συνηθίζουμε να λέμε. Πρέπει με την πολιτική μας να ανεβούμε στο τρένο της ψηφιακής εποχής, διαφορετικά θα μείνουμε στάσιμοι. Και στασιμότητα στη προκειμένη περίπτωση σημαίνει οπισθοδρόμηση. Το δίλημμα, είναι σαφέστατα ρητορικό.
Η ψηφιακή Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μονόδρομος.

Η Ελλάδα, έχει ξεκινήσει μια δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα, πορεία. Την πορεία της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της κοινωνίας της Πληροφορίας. Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες όλων μας και συνολικά της χώρας, από την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Η ΚΕΔΚΕ πρωτοπορεί και σ’ αυτόν τον τομέα. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τις αναπτυξιακές μας εταιρίες, την ΠΕΤΑ και την ΕΕΤΑΑ, υλοποιεί σημαντικά έργα στους τομείς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Η υλοποίηση των έργων αυτών είναι σε αποφασιστικό σημείο, καθώς στη φάση υλοποίησης εισέρχονται πολλά έργα ταυτόχρονα και με πιεστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
Κυρίες και κύριοι,
Η νέα γενιά, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία ολόκληρη ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο την αξία και τη χρησιμότητα της ευρυζωνικότητας μέσα από τις εφαρμογές του «γρήγορου ίντερνετ» και για το λόγο αυτό διατυπώνουν –και δικαίως- ηχηρά το αίτημά τους για την απόκτηση αυτού του αυτονόητου, για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες , αγαθού.

Η κοινωνία πιέζει για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες, για δημόσιες πολιτικές αξιόπιστες και αποτελεσματικές. Και ασφαλώς άμεσοι αποδέκτες των αιτημάτων αυτών δεν είναι άλλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συχνότατα, με τις παρεμβάσεις της κας Ρέντινγκ, μας υπενθυμίζει το στοίχημα της ευρυζωνικότητας, το στοίχημα της ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στο δύσκολο, και ανταγωνιστικά απαιτητικό, περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε δυναμικά. Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να γίνει τόσο γρήγορη όσο και το Ιντερνετ που ευαγγελίζεται. Και το μπορεί! Μπορεί να αξιοποιήσει τόσο για την ίδια όσο και για τους δημότες την ευρυζωνικότητα και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια Ψηφιακή Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές δυσκολίες, την προσγειώνουν κάποιες φορές απότομα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ για το Συνέδριο της Ευρυζωνικότητας, με την επιστημονική συνδρομή έμπειρων στελεχών των νέων τεχνολογιών των φορέων που προανέφερα, με αξιόλογες διεθνείς συμμετοχές, αποκτά κομβική σπουδαιότητα. Η δε εξαγωγή ουσιαστικών και δομικών συμπερασμάτων προβάλει αναγκαία.

Φίλες και φίλοι,

Η Ευρυζωνικότητα αποτελεί σήμερα την κρίσιμη υποδομή των κοινωνιών που επηρεάζει αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και την πορεία προς την Κοινωνία της Γνώσης και της Πληροφορίας, καθώς περιορίζει τις ανισότητες κέντρου-περιφέρειας, και ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη της χώρας.

Μπορεί να ξεκινήσαμε αργά αλλά είναι σημαντικό ότι έχουμε καλύψει πολύ δρόμο. Πριν από ένα χρόνο η χώρα μας μετρούσε 487.000 ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ σήμερα φτάσαμε στις 961.000. Η πορεία αυτή επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορούμε να πετύχουμε τους υψηλούς στόχους που θέτουμε προς όφελος των πολιτών και της ίδιας της χώρας.

Κυρίες και κύριοι,

Διαβάζοντας πρόσφατα τις δημοσιευμένες εξαμηνιαίες εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευρυζωνικότητα, παρατήρησα κάποια σχόλια τα οποία επιβεβαίωναν ουσιαστικά την αντίληψή μου για την κεντρική ευθύνη που έχει η Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Η χώρα μας τρέχει τα δύο τελευταία χρόνια με σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των ευρυζωνικών συνδέσεων. Υστερεί, ωστόσο, σε ποιότητα εξ αιτίας της περιορισμένης χρήσης οπτικών ινών. Η Αυτοδιοίκηση υλοποιεί, εμπλέκεται στα έργα με οπτική ίνα, επομένως διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ευρυζωνικών δικτύων.

Ποιο είναι όμως, το στίγμα της ευρυζωνικότητας στην Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας σήμερα;

Με στοιχεία της 31ης Αυγούστου 2007, η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση υλοποιεί συνολικά 291 έργα ευρυζωνικότητας, σε 243 Δήμους και 20 ΤΕΔΚ, συνολικού προϋπολογισμού 86 εκ. ευρώ. Ορισμένα από αυτά έχουν ολοκληρωθεί, αλλά τα περισσότερα και τα πιο κρίσιμα είτε είναι σε εξέλιξη είτε μόλις άρχισαν. Και για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, οφείλω να τονίσω ότι τόσον η συμβασιοποίηση των έργων αυτών, όσο και οι απορροφήσεις είναι ακόμα ανησυχητικά χαμηλές.

Από τα έργα ευρυζωνικότητας στην Αυτοδιοίκηση,
-Μητροπολιτικά Δίκτυα Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) υλοποιούνται σε 75 Δήμους, σε περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης
-Ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα υλοποιούνται σε 120 Δήμους και 20 ΤΕΔΚ
-Έργα προώθησης της Ευρυζωνικότητας (δράσεις ευαισθητοποίησης) σε 49 Δήμους.

Ταυτόχρονα ανάλογα έργα που σχετίζονται άμεσα με την Αυτοδιοίκηση, και θέτουν συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα (τέλη διέλευσης και τέλη χρήσεως δικαιωμάτων διέλευσης), είναι αυτά που εκτελούνται από ιδιώτες αναδόχους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, σημαντικά είναι επίσης τα έργα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών τοπικής πρόσβασης στην Περιφέρεια, που γίνονται από ιδιώτες με τη μορφή επιδοτούμενων ιδιωτικών επενδύσεων, προϋπολογισμού 210 εκατομμυρίων ευρώ.

Πέραν αυτών όμως, Κύριε Υπουργέ, απόλυτη προτεραιότητα για μας αποτελεί η πλήρης  αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το δημόσιο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, μια μεγάλη, κρίσιμη δημόσια υποδομή ευρυζωνικότητας, που θα καλύψει το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, διασυνδέοντάς την και με τους κύριους φορείς του δημόσιου τομέα, ενώ ταυτόχρονα θα μας παρέχει πολύ φθηνή τηλεφωνική επικοινωνία.

Κυρίες και κύριοι,

Η έγκαιρη και άρτια ολοκλήρωση των ευρυζωνικών μας έργων, δεν είναι, ωστόσο, η μοναδική προτεραιότητα στην ατζέντα της Αυτοδιοίκησης για την προώθηση και την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Ευρυζωνικότητας.

Προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στους Δήμους μας σχετικά με τις άδειες και τη χρήση δικαιωμάτων διέλευσης, που τέθηκαν σε διαβούλευση με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και με τους παρόχους.
Από το βήμα αυτό , ενώπιον και όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων, επιτρέψτε μου να διαμηνύσω με απόλυτη σαφήνεια πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρούμε ανεξέλεγκτα και δωρεάν το υπέδαφος των πόλεών μας για να σκάβουν ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, χωρίς προηγούμενη συνεργασία και συντονισμό και να αφήνουν τα χαντάκια ακάλυπτα δημιουργώντας προβλήματα στη απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης. Και αυτό όχι γιατί είμαστε εναντίον της ανάπτυξης. Το αντίθετο μάλιστα. Εφόσον θέλουμε να φέρουμε νέους όρους ανάπτυξης, αυτό οφείλουμε να το κάνουμε σωστά. Έτσι, συμφωνώ ότι πρέπει να επενδύσουμε στο ψηφιακό μέλλον αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σεβαστούμε και την προσβασιμότητα και την ελευθερία των πολιτών. Τα θέματα αυτά χρήζουν άμεσης νομοθετικής ρύθμισης.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΚΕΔΚΕ έχει παρουσιάσει τις θέσεις της, οι οποίες επανειλημμένα έχουν επιβεβαιωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, και με βάση αυτές μετέχει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης όλων των ζητημάτων που άπτονται των νέων τεχνολογιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Μνημόνιο Συνεργασίας της ΚΕΔΚΕ με την ΕΕΤΤ, του Μαΐου 2007, για την εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις τηλεπικοινωνίες, είναι ένα θετικό βήμα, το οποίο έχει ανάγκη από έμπρακτη συνέχεια.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποστήριξης της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που διεκδικούμε με ομόφωνη απόφαση του πολύ πρόσφατου Συνεδρίου μας, έχουμε επισημάνει πως θα πρέπει ο κάθε νέος Δήμος να χρηματοδοτηθεί, για την υλοποίηση ενός Δημοτικού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Βασικών Υποδομών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο Ψηφιακός Δήμος. Γι’ αυτό, θυμίζω, έχουμε ζητήσει να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση της ΚΕΔΚΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και τη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. όχι μόνο από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π.) αλλά και από όλα τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα για την Ψηφιακή σύγκλιση.

Κυρίες και κύριοι,

Η ευρυζωνικότητα, ως κεντρικό ζήτημα για την ανάπτυξη των κοινωνιών στο σύγχρονο κόσμο, στο πλαίσιο της παραγωγής, διαχείρισης και αξιοποίησης της πληροφορίας, είναι ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα.

Υπό αυτή την έννοια, απαιτεί και προϋποθέτει την εγρήγορση και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πολιτικά στην Αυτοδιοίκηση. Όσο πιο γρήγορα και πιο ολοκληρωμένα, τα πολιτικά όργανα της Αυτοδιοίκησης «πάρουν στα χέρια τους» την υπόθεση της ανάπτυξης και διαχείρισης της ευρυζωνικότητας, τόσο αποτελεσματικότερη και σταθερή θα είναι η ανταπόκριση της Αυτοδιοίκησης στους ρόλους που καλείται να παίξει στο πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Και δυστυχώς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η δυναμική της ψηφιακής πραγματικότητας δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτή στο σύνολό της από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας. Όπως επίσης δεν έχουν γίνει γνωστές και οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τις νέες τεχνολογίες στον επανακαθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για μια πιο άμεση και ευέλικτη άσκηση πολιτικής.

Η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και ο «προσηλυτισμός», θα έλεγα, των αιρετών της Αυτοδιοίκησης στα θέματα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι, σαφώς, ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδιθεί.

Για το λόγο αυτό, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκινά την υλοποίηση, σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας, του Προγράμματος «Κατάρτιση Αιρετών Εκπροσώπων Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής κι Επικοινωνιών», με την επωνυμία «Ψηφιακός Δήμος». Ο Ψηφιακός Δήμος συνιστά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του ζητήματος του ψηφιακού αναλφαβητισμού στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζει τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν με στόχο την ποιοτικότερη αναδιοργάνωση των δομών και των υπηρεσιών των Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας. Έτσι λοιπόν, 17.616 δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων και κοινοτικοί σύμβουλοι γίνονται κοινωνοί ενός γιγαντιαίου προγράμματος ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης, προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας.

Το Πρόγραμμα της ευαισθητοποίησης του πολιτικού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης εντάσσεται στη συνολική Ψηφιακή Στρατηγική της Αυτοδιοίκησης για τη Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης, που αποτελεί από το 2004 δυναμικό, εξελισσόμενο εργαλείο και πλαίσιο για το έργο της ΚΕΔΚΕ στο πεδίο των ΤΠΕ.

Στη στρατηγική αυτή, νέα ώθηση δίνει και το 2ο μεγάλο έργο κοινωνίας της πληροφορίας που υλοποιεί η ΚΕΔΚΕ, το «Ενιαίο Διαδικτυακό Περιβάλλον ΟΤΑ για την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», με την επίβλεψη της ΠΕΤΑ, χρηματοδοτούμενο με 1,5 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αυτό.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι συνεχίζουμε με συνέπεια και σταθερότητα να εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας για μια ψηφιακή Αυτοδιοίκηση, στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας που ξεκίνησε η ΚΕΔΚΕ το 2004. Και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για μια εντατική προσπάθεια που δεν θα επιτύχει αν οι ίδιοι οι Δήμοι δε σταθούν αρωγοί και δεν παρακινήσουμε ο ένας τον άλλο για την καθολική μας συμμετοχή σε μια υπόθεση που μας αφορά και από την οποία μόνο κέρδος θα έχουμε.

Κυρίες και κύριοι,

Ευρυζωνικότητα και μέλλον είναι έννοιες συνυφασμένες. Για άλλους το μέλλον έχει ήδη φτάσει. Είναι πλέον καιρός να το ζήσουμε και εμείς.

Είναι καιρός να ανταποκριθούμε, στις νέες μεγάλες απαιτήσεις και ευκαιρίες που δημιουργεί η 4η Προγραμματική Περίοδος 2007-2013.

Κοινή είναι η πεποίθηση, ότι στη νέα Προγραμματική Περίοδο των υψηλών απαιτήσεων αλλά και σημαντικών δυσχερειών, η Αυτοδιοίκηση μπαίνει δυναμικά, διατυπώνοντας με σαφήνεια το όραμά της και εκφράζοντας πειστικά τη βούληση να αφήσει έντονο το ψηφιακό της αποτύπωμα στην ανάπτυξη της χώρας, στην ποιότητα ζωής του κάθε δημότη, υπηρετώντας ταυτόχρονα την μεγάλη υπόθεση της διαφάνειας.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να εκτιμήσω ότι για αυτή την καλή εκκίνηση της Αυτοδιοίκησης στην 4η Προγραμματική Περίοδο, η συμβολή της ΚΕΔΚΕ ήταν αποφασιστικής σημασίας.

Από εδώ και πέρα, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Όπως γνωρίζετε καλά η ανάπτυξη μπορεί να έχει αφετηρία αλλά δεν έχει τερματισμό. Εργαζόμαστε λοιπόν, πυρετωδώς προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται.

Για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αποτέλεσμα, διεκδικούμε ισχυρά μερίδια πόρων και έργων στις δράσεις και τα έργα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2007-2013, σαφώς μεγαλύτερα από το μερίδιο 10% της περιόδου 2000-2007. Η πειστικότερη, η πιο παραγωγική τεκμηρίωση των σχεδίων και των διεκδικήσεών μας στην Κοινωνία της Πληροφορίας, για τη νέα προγραμματική περίοδο, δεν είναι άλλη από την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων που έχουμε αναλάβει και την πλήρη αξιοποίηση από τους ΟΤΑ των πολύτιμων δημόσιων πόρων για την ανάπτυξη και την κοινωνία.

Έχω, τη βαθιά πεποίθηση ότι το Συνέδριο μας θα συνεισφέρει αποφασιστικά προς το στόχο αυτό, θα στηρίξει την τολμηρή προσπάθειά μας, και θα αποδείξει ότι με τις επιλογές μας σήμερα, εξασφαλίζουμε το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας.
Αγαπητοί συνάδελφοι κυρίες και κύριοι,

Ξεκινάμε σήμερα το Συνέδριό μας για την Ευρυζωνικότητα στη Θεσσαλονίκη, ενισχυμένοι από τις ομόφωνες σχεδόν αποφάσεις ενός εξαιρετικά πετυχημένου τακτικού συνεδρίου, που μόλις προηγήθηκε. Έχουμε ξεκάθαρες ιδέες και προσανατολισμούς :

Ο Δήμος της ευθύνης , της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, με λίγα λόγια ο Σύγχρονος Δήμος, αποτελεί τον απόλυτης προτεραιότητας αδιαπραγμάτευτο αλλά και ορατό στόχο μας.

Γνωρίζουμε πως ένας τέτοιος Δήμος είναι υποχρεωμένος να ενστερνιστεί , να ενσωματώσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ψηφιακής μας εποχής.

Και αυτό να είστε βέβαιοι θα κάνουμε !

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Αρθρα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Ανακοινώνεται η διενέργεια υποβολής προσφορών από το Μητρώο προμηθευτών της ΠΕΤΑ Α.Ε. μέσω ΕΣΗΔΗΣ με τον συστεμικό αριθμό 183330 (Υποέργο 1) Για τη λήψη της

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Ανακοινώνεται η διενέργεια υποβολής προσφορών από το Μητρώο προμηθευτών της ΠΕΤΑ Α.Ε. μέσω ΕΣΗΔΗΣ με τον συστεμικό αριθμό 174032 (Υποέργο 7) Για τη λήψη της

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Ανακοινώνεται η διενέργεια υποβολής προσφορών από το Μητρώο προμηθευτών της ΠΕΤΑ Α.Ε. μέσω ΕΣΗΔΗΣ με τον συστεμικό αριθμό 174031 (Υποέργο 6) Για τη λήψη της